Meditatie met de drie Dantians en de centerline, Anne Hering

Het Dantian kun je als een verzamelpunt van Qi zien.De ontwikkeling van je eigen Dantian is in de eerste instantie een subjectieve waarneming van je eigen lichaamscentrum. Zodra je het centrum waarneemt kun je vanuit dit gebied bewegen en sturen. In China bestaat de mooie zin: ‘Qi Chen Dantian Wei Fangsong – Qi zinkt naar het Dantian om te ontspannen.’  Dit betekent dat de aandacht zich in het Dantian concentreert, waardoor de Qi en de adem kunnen volgen. Op dat moment is het lichaam optimaal ontspannen.

De centerline is een sensatie, een lichamelijk bewustzijn van de as. Als je de centerline voelt en dat gevoel handhaaft, sta je elk moment in de meest ideale houding. Dat wil zeggen, in de houding die de minste energie kost en waarbij je dus optimaal gebruik maakt van het dragend vermogen van het skelet. Als je de centerline in stand houdt, ben je gezonken en kun je veel kracht op het lichaam absorberen zonder de balans te verliezen. De spieren kunnen optimaal ontspannen als ze gedragen zijn door het skelet. De organen krijgen voldoende ruimte en de circulatie van het bloed, het lymfevloeistof en de Qi is optimaal.

Anne beoefent sinds 1999 Zhineng Qigong in Nederland. Het grootste gedeelte van haar opleiding heeft ze in China genoten waar ze aan veel trainingen van leraren uit het Huaxia Centrum van dr. Pang Ming heeft deelgenomen. Anne geeft in Duitsland (sinds 2000) en Nederland (2006) leiding aan haar eigen Zhigong instituut. Inmiddels heeft zij samen met het team van het Zhigong Instituut in Europa meer dan 300 leraren gecertificeerd. Sinds september 2008 geeft zij de opleiding tot Zhineng Qigong leraar aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai. Ook heeft zij twee Qigong boeken geschreven (Kracht en rust uit het verre Oosten en Zhineng Qigong voor dagelijks gebruik).

Door haar veelvoudige reizen naar China heeft ze een goed inzicht gekregen in het holistische systeem van de Chinese geneeskunde, waar Zhineng Qigong onderdeel van is. Het is haar missie om deze bijzondere bewegingsleer wijd te verspreiden, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen profiteren van de positieve effecten van Zhineng Qigong. Anne: ‘Zhineng Qigong is niet alleen een bewegingsleer maar omvat het hele leven. De uitgebreide Hunyuan Qi theorie van Zhineng Qigong Science geeft antwoord op veel vragen in het leven waardoor ik Zhineng Qigong veel meer als een lifestyle zie. Het houdt lichaam en geest gezond en maakt mijzelf en vele andere mensen gelukkig!’